Categorieën
Nieuws

Kennisdeling | Terugblik Lerende netwerken

In het najaar zijn de lerende netwerken op verschillende scholen in de wijk weer druk bezocht. Het actuele onderwerp armoede is aan de orde geweest, waarbij veel praktische informatie is gedeeld. Onder andere De Wegwijzer voor Utrechtse gezinnen, de inloopmogelijkheden bij De Geldzaak en de Sint Maartenkledingpas zijn aan bod gekomen.

Ook zijn de actielijnen van de doorontwikkeling kernpartneraanpak po, vanuit de bestuurlijke opdracht van het swv en de Gemeente Utrecht, en de mogelijkheden van de sociale basis in de wijk met elkaar besproken. In iedere wijk zijn mooie initiatieven van samenwerkingen met diverse partners. Zo hebben in Overvecht de moeders van De Kookgroep op De Mattheusschool een enthousiaste presentatie gegeven over hoe zij met elkaar koken en onderwerpen die hen bezig houden bespreken. Ze ervaren veel steun aan elkaar. De kookgroep is tot stand gekomen in samenwerking met de Mattheusschool, JGZ, Lokalis en Taal doet meer. In Vleuten/De Meern is een presentatie gegeven over Vleuten Versterkt en het thema prestatiedruk, waar onder andere het swv als partner bij betrokken is en Lokalis en Garage2020 ondersteuning bieden.

In de Noord/Noordoost/Binnenstad is informatie gegeven over de trainingen Dappere Dino’s en Stoere Schildpadden, voor kinderen die met een scheiding te maken hebben. Deze trainingen worden in samenwerking met Buurtteam, JGZ en DOCK gegeven. 

In het tweede deel van de ochtend is onder begeleiding van Hogeschool Utrecht een werkvorm gedaan waarbij we vanuit elkaars rol een groot overleg hebben nagespeeld. Heel leerzaam en helpend in het begrip voor elkaars rol. Het heeft veel inzicht gegeven en we delen hieronder de belangrijkste uitkomsten;  

  • Lof en respect voor elkaar en de samenwerking
  • Benadruk (ook) de positieve kanten van het kind
  • Wees kritisch op de grootte van de groep bij een groot overleg
  • Een groot overleg is overweldigend voor ouders
  • Hoor, zie en erken ouders
  • Wees helder en transparant over het doel van het gesprek en ieders verwachtingen
  • We werken samen voor de kinderen!!

Ben jij ook bij het volgende lerende netwerk in jouw wijk? Hieronder vind je de data:  

TPO 1Noordwest/Overvecht23-05-2023
TPO 2Noordoost/Oost/Binnenstad25-05-2023
TPO 3Zuid/Zuidwest01-06-2023
TPO 4West/Leidsche Rijn06-06-2023
TPO 5Vleuten/De Meern16-05-2023