Stedelijk Expertiseteam Hoogbegaafdheid

Het Stedelijk Expertiseteam Hoogbegaafdheid wordt gevormd door collega’s van deeltijd-, voltijd-, HB+ groepen en het SWV Utrecht PO. Het doel van dit expertiseteam is om kennis en ervaringen op het gebied van (hoog)begaafdheid te delen met de reguliere basisscholen om zo de HB-basis op alle Utrechtse basisscholen te versterken. Daarvoor is ieder lid van het expertiseteam gekoppeld aan een aantal basisscholen. 

Daarnaast bestaan onze diensten uit:

Digitale bibliotheek

We bouwen met elkaar aan een digitale bibliotheek met onder andere succesvolle aanpakken, lesideeën, tips voor handige website, webinars ontwikkeld door het swv, adviezen voor klassenmanagement en algemene informatie over hoogbegaafdheid. Je vindt de digitale bibliotheek via het uitklapmenu rechtsbovenin of door hier te klikken.

HB-diagnostiek

Utrechtse basisscholen komen via het Expertiseteam Hoogbegaafdheid in aanmerking voor HB-diagnostiek tegen een gereduceerd tarief. Neem contact op met de HB-projectleider Monique van Selow voor meer informatie over deze mogelijkheid.

Workshops

Wil je je kennis op het gebied van (hoog)begaafdheid verdiepen? Het Stedelijk Expertiseteam Hoogbegaafdheid biedt binnenkort de volgende workshops aan:

  • Relatie, competentie en autonomie: nét even anders: Kijken achter het gedrag van hoogbegaafde kinderen.
  • Hoe versterk je de vaardigheden van je (hoog)begaafde leerling richting de overstap naar het VO?
  • Het signaleren en stimuleren van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong.
Workshop 1: Relatie, competentie en autonomie, nét even anders: Kijken achter het gedrag van hoogbegaafde kinderen

Waar loop je tegenaan als leerkracht en als leerling, hoe uit zich dat in gedrag? Wat heb jij nodig? En wat heeft deze leerling nodig? Ieder kind heeft behoefte aan relatie, autonomie en competentie. Bij een hoogbegaafde leerling is dat nét even anders, wat maakt dat ingewikkeld gedrag tot uiting kan komen. Gelukkig kun je als leerkracht in de klas al direct een verschil maken. Daarvoor is een beetje kennis nodig, communicatie met de leerling en een nieuwsgierige blik. Aan bod komt:

  • Gedrag van hoogbegaafde kinderen in de groep, wat zie je?
  • Kijken achter het gedrag
  • Behoeften van jou als leerkracht én de leerling
  • Hoe en wat is er nodig?

Aan het einde van deze workshop heb je meer inzicht in wat hoogbegaafde kinderen beweegt om zich te gedragen zoals ze doen. Je krijgt inzichten, inspiratie en tools om er direct in de klas mee verder te kunnen.

Praktische gegevens

Datum, tijd, plaatsWoensdag 8 maart 2023, 15.30-17.00 uur bij het SWV Utrecht PO, Churchilllaan 11, Utrecht (2e verdieping)
WorkshopleiderKim van Haeften (Bureau Begaafd)
DoelgroepLeerkrachten, ib’ers, consulenten passend onderwijs en collega’s van de Utrechtse kernpartners, KOOS en Spoor030 die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp
Aanmeldenklik op deze link
Workshop 2: Hoe versterk je de vaardigheden van je (hoog)begaafde leerling richting de overstap naar het VO? 

Waar lopen (hoog)begaafde leerlingen in het VO tegenaan? Prikkelgevoeligheid, executieve functies en eigen overtuigingen zijn hier voorbeelden van. Met de ervaringen vanuit het VO kijken we naar praktische manieren hoe deze leerlingen in de bovenbouw van het basisonderwijs zo goed mogelijk gestimuleerd kunnen worden om díe vaardigheden te ontwikkelen die hen kunnen helpen bij een succesvolle start in het VO. Tevens kijken we naar welke aanpassingen in het VO wel en niet gemaakt kunnen worden, en op welke manier ouders ondersteund kunnen worden in dit proces.

Praktische gegevens

Datum, tijd, plaatsDinsdag 14 maart 2023, 15.30-17.00 uur bij het SWV Utrecht PO, Churchilllaan 11, Utrecht (2e verdieping)
WorkshopleidersJard de Jager (zorgcoördinator Amadeus), Meike Ogterop (begeleiding bij Meike/voorheen leerkracht VHB-onderwijs), Monique van Selow (projectleider HB bij SWV Utrecht PO)
DoelgroepLeerkrachten groep (6), 7 en 8, ib’ers, consulenten passend onderwijs en collega’s van de Utrechtse kernpartners, KOOS en Spoor030 die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp
Aanmeldenklik op deze link
Workshop 3: Het signaleren en stimuleren van kleuters met een ontwikkelingsvoorsprong

Hoe herken je een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong, zeker wanneer deze zich aanpast? Wat betekent het voor het zelfbeeld en het zelfvertrouwen van een kleuter om een ontwikkelingsvoorsprong te hebben? Wat biedt je een kleuter met een ontwikkelingsvoorsprong wel en niet aan? Hoe kun je het onderwijsaanbod verrijken zonder over te schakelen naar werkbladen aan een tafel? Hoe versterk je hoeken? Hoe verdiep je je kringactiviteiten?

In deze workshop geven Lilian en Mariëtte zowel achtergrondkennis als praktische adviezen.

Praktische gegevens

Datum, tijd, plaatsMei of juni 2023, exacte datum volgt bij het SWV Utrecht PO, Churchilllaan 11, Utrecht (2e verdieping)
WorkshopleidersLilian van der Poel (UkIQ) en Mariette van Schijndel (Team Jonge Kind)
DoelgroepLeerkrachten groep 1 en 2, ib’ers, consulenten passend onderwijs en collega’s van de Utrechtse kernpartners, KOOS en Spoor030 die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp
AanmeldenHoud de pagina van het Stedelijk Expertiseteam Hoogbegaafdheid van het SWV Utrecht PO in de gaten!