Kinderen groeien vaak op in hun eigen bubbel en kennen maar weinig kinderen buiten hun eigen wijk. Segregatie begint al op jonge leeftijd en zet door op de basisschool. Om deze ontwikkelingen tegen te gaan, hebben Stichting Welkom in Mijn Wijk (WIMW) en Stichting Vreedzaam de handen ineen geslagen voor het project Welkom in Mijn Vreedzame Wijk (WIMVW). Het doel van het project is om leerlingen in contact te brengen met leeftijdsgenoten uit andere buurten. Door geregeld op structurele basis gezamenlijke activiteiten te ondernemen ontmoeten leerlingen, ouders en leerkrachten met verschillende achtergronden elkaar. Voor dit project is het programma van WIMW aangepast aan de hand van de methodiek van Vreedzaam.
Leerlingen van OBS Het Zand en de Lukasschool ontmoeten elkaar!
Leerlingen van twee Vreedzame Scholen in Utrecht kregen een bijzondere uitnodiging om kinderen van een andere wijk in hun stad te ontmoeten. Aangezien een fysieke uitwisseling door COVID-19 niet mogelijk was in 2020, werden de ontmoetingen in 2021 online gehouden via MS Teams. Dat deerde de pret echter niet!
“Ik houd van sushi! Ik ook!” De groep 7ers van OBS Het Zand in Leidsche Rijn en de Lukasschool in Kanaleneiland kwamen er 22 april jl. achter dat ze veel met elkaar gemeen hebben. De twee scholen met sterk verschillende leerlingenpopulaties deden namelijk mee aan het levendige burgerschapsprogramma Welkom in Mijn Vreedzame Wijk; De leerlingen groeien op in dezelfde stad, maar komen elkaar niet vanzelfsprekend tegen.
Begin april waren beide klassen gestart met het WIMVW-projectboekje om zich op de ontmoeting voor te bereiden. Ze vulden een vragenlijst in, beeldden zich in hoe het zou zijn als ze elkaar wel in levenden lijve zouden ontmoeten en maakten filmpjes waarin ze zich voorstelden. Dit was de eerste keer dat Welkom in Mijn Vreedzame Wijk online plaatsvond. Met de antwoorden uit de vragenlijst – wat hun hobby’s zijn, wat ze graag met hun vrienden doen, wat voor programma’s ze kijken, etc. – werden acht kleurteams samengesteld. Elk team bestond uit een paar leerlingen van allebei de klassen. Na afloop gaven sommige leerlingen elkaar hun Fortnite gebruikersnaam en riepen alle leerlingen dat ze de dag ‘super, superleuk’ vonden. Op de tweede online ontmoetingsdag tussen deze scholen gaan de kinderen elkaar hun favoriete plekken van hun wijk laten zien met een online tentoonstelling, waar zij zelf beelden voor hebben gemaakt. Iedereen heeft er al veel zin in!
Wil je meer weten over het project Welkom in mijn Vreedzame wijk dan kun je contact opnemen met
Tesora Velišček
06 16 352 196