Categorieën
Nieuws

Kennisdelen | Tori et Lokita

Tijdens het Stedelijk IB Netwerk van oktober in de Nicolaïkerk, over inclusie DOEN, keken we met elkaar naar de trailer van de film Tori et Lokita. Jetta nodigde IB’ers en consulenten uit om de film met elkaar te bekijken en op 15 maart stond deze filmavond gepland bij het swv. In deze film krijg je de harde realiteit van het vluchtelingleven mee door mee te kijken en leven met Tori en Lokita. Twee tieners die vanuit West-Afrika naar België gevlucht zijn en daar als broer en zus een bestaan proberen op te bouwen. Met een aantal IB’ers en collega’s van het swv hebben we de film bekeken en de indrukken met elkaar gedeeld tijdens een nagesprek.

Nicky Sanders, IB’er op de Luc Stevensschool, over de filmavond:

“Ik vond de filmavond op meerdere vlakken waardevol. Enerzijds om eens in een andere setting met elkaar te zijn. Anderzijds haakte de inhoud van de film feilloos aan bij het middagprogramma over traumasensitief lesgeven, de inhoud van de lezing kwam direct tot leven bij de film. (bijeenkomst #1 van leren van gedrag, lees hier meer over in het volgende item van deze nieuwsbrief, red.)

In het kader van inclusief onderwijs vond ik de boodschap van de film opnieuw onderstrepen dat we voor een succesvolle inclusieve samenleving, minder snel moeten oordelen en op zoek moeten gaan naar verklaringen voor bepaald gedrag en acties van anderen. De vraag die we ons steeds moeten stellen is: Welke vraag stelt deze leerling (of deze ouder) ons?”

Hier geven we absoluut een vervolg aan. Suggesties voor boeiende films zijn zeer welkom.